logo-toshiba

logo-daikin

logo-Mitsubishi_Electric

logo-vivax

 

logo-haier

logo-haier

logo-panasonic

logo-vivax

logo-midea

logo-haier

 

 

 

Toshiba Estia

PDF Print E-mail
toshiba-estia

TOSHIBA toplinska pumpa zrak-voda - technologija koja zadovoljava najviše standarde
Kod ovakvih investicija ne radi se samo o optimiziranim nabavnim troškovima već i o tekućim režijskim troškovima koji bi trebali biti što niži. Visoka fleksibilnost kod opcija upravljanja predstavlja značajan kriterij izbora: tek uz njihovu pomoć sustav se konačno može uskladiti sa željenim potrebama.

TOSHIBA - broj jedan u energetskoj učinkovitosti
Ekstremno visoki koeficijenti učinkovitosti koje Toshiba postiže svojim vanjskim jedinicama s inverterskim upravljanjem već su nekoliko puta nagrađivani, a u svijetu zauzimaju apsolutno prvo mjesto. Mnoge komponente pritom igraju vrlo važnu ulogu - primjerice istosmjerni rotary twin kompresori, hibridno invertersko upravljanje, optimalni rashladni medij R-410A, istosmjerni motor i još mnogo toga.

Temperaturno upravljanje za 2 zone uključujući opciju sniženja temperature noću
Ovaj uređaj omogućuva upravljanje dvjema različitim temperaturnim zonama, kao npr. radijatorima ili ventilokonvektorima (zone visokih temperatura) i podnim grijanjem (zona niskih temperatura). Pritom se regulira polazna temperatura ovisno o vanjskoj temperaturi, s tim da se pojedine polazne temperature za obje temperaturne zone podešavaju na Estia upravljaču. Krivulja grijanja može se mijenjati prema potrebama pojedine zgrade kroz prethodne postavke. Ovisno o konfiguraciji kod radijatora može biti poželjno sniženje temperature u prostoriji tijekom noćnih sati. Estia upravljač omogućuje precizno podešavanje temperaturne razlike prema dnevnoj polaznoj temperaturi. (Programiranje vremena za start/stop te izbor zona u kojima se temperatura snižava).

Funkcija hlađenja
U slučaju ugradnje ventilokonvektora preko sustava je moguće i hlađenje.

Upravljanje za 2 toplinske pumpe
Hidro unutarnja jedinica upravlja glavnom vodenom pumpom i najviše još jednom pumpom (bilo kao pomoćna pumpa kod vrlo dugačkih cijevi ili kao druga pumpa za drugi ogrjevni krug).

Izuzetno tihi rad vanjske jedinice
Estia vanjske jedinice rade ekstremno tiho jer su standardno ugrađeni rotary twin kompresori koji rade izuzetno tiho. Dva protuhodna diska u kompresorskoj komori koji nadograđuju kompresiju rashladnog medija kreću se bez vibracija i lagano, zahvaljujući svojoj izvedbi jamče ne samo tihi rad, već i dug životni vijek. Dodatno niskoj razini buke doprinosi i istosmjerni motor ventilatora reguliran izmjeničnom strujom kao i krila ventilatora velike površine. Za posebno tihi rad (do 7 dB(A) manje) može se aktivirati funkcija snižavanja razine buke noću čije se vrijeme starta i zaustavljanja programira na Estia upravljaču.

toshiba_1    toshiba_2

Toshiba toplinska pumpa zrak-voda koncipirana je kao split sustav, a sastoji se od jedne vanjske jedinice (kompresorske jedinice) i hidroboksa u unutrašnjosti. Na hidroboks se priključuju svi potrošači koji se opskrbljuju preko sustava (npr. bojler za toplu vodu, radijatori, podno grijanje itd.).

Vanjska jedinica (1)
Vanjska jedinica - TOSHIBA Super Digital Inverter:
Ova vanjska jedinica dobiva toplinsku energiju iz okolnog zraka te je preko rashladnog kruga prosljeđuje hidroboksu. Kod Toshibe se upotrebljavaju poznate Super Digital Inverter vanjske jedinice serije 4 koje se prije svega odlikuju izuzetno tihim rotary twin kompresorima s reguliranim brojem okretaja koji rade bez ikakvih vibracija. IPDU invertersko upravljanje je isto tako zaslužno i za ekstremno visoke koeficijente učinka, a time i za štedljivo trošenje energije. Montaža može biti vrlo fleksibilna jer spojna cijev za rashladni medij između vanjske jedinice i hidro unutarnje jedinice može iznositi do 30 m. Granične temperature kreću se kod režima grijanja od -20°C do 25°C, a u režimu hlađenja od 10°C do 43°C, te kod pripreme potrošne vode od -20°C do 43°C. Maksimalna duljina cijevi od vanjske jedinice do hidroboksa iznosi 30 m.

Hydro-unutarnja jedinica (2)
U hidro-unutarnjoj jedinici pomoću pločastog izmjenjivača prenosi se toplinska energija rashladnog medija dobivena u vanjskoj jedinici na vodu. Tako se može proizvoditi vruća voda do 55°C. Ovdje je sadržana i optočna pumpa za grijanje, ekspanzijska posuda, daljinski upravljač i dodatni električni grijač. Pomoću integriranog sustava upravljanja upravlja se svim ventilima, pumpama i dijelovima sustava odnosno omogućuje se i upravljanje postojećim sustavom za grijanje koji se treba aktivirati npr. kod niskih vanjskih temperatura (potreban je modul TCB-PCIN3E). U slučaju potrebe Toshiba toplinsku pumpu zrak-voda može aktivirati i postojeći sustav grijanja (potreban modul TCP-PCM03E).

Akumulator tople vode (3)
Akumulator od plemenitog čelika koji je u tvornici opremljen toplinskom izolacijom ima integrirani izmjenjivač topline većih dimenzija, koji je savršeno prilagođen grijanju pomoću toplinskih pumpi zrak-voda. Ovaj povećani izmjenjivač topline je potreban kako bi se topla voda  koja ima temperaturu od samo 55°C mogla optimalno prenjeti na potrošnu vodu. Akumulator je osim toga opremljen električnim dodatnim grijačem, senzorima temperature i sigurnosnim termoelementom.

Upravljanje (4)
Daljinski upravljač integriran je u hidro unutarnju jedinicu i on upravlja svim funkcijama toplinske pumpe zrak-voda. Veliki, dobro čitljivi LCD display pokazuje aktualne režime rada. Integrirani tjedni vremenski programator omogućuje udobno uključivanje i isključivanje sustava te izradu tjednog programa po želji korisnika. U njemu su također sadržane korisne funkcije kao što su sniženje zadane dnevne temperature noću, zaštita od smrzavanja, dodatno zagrijavanje tople vode (booster) te zaštita protiv legionele.
Žičani daljinski upravljač omogućuje slijedeće funkcije
•    namještanje režima rada: grijanje, potrošna voda, hlađenje

•    2 zone i upravljanje potrošnom vodom
•    sniženje zadane dnevne temperature noću
•    zaštita protiv smrzavanja
•    dodatno zagrijavanje tople vode (booster)
•    zaštita protiv legionele
•    rad prema tjednom vremenskom programatoru
•    programiranje osnovnih postavki kao što su krivulje grijanja, postavke za električno dodatno grijanje…